Illustrationen viser en mor i profil som taler med sin baby. Lyd vises som flydende linjer der går ind via ørerne og optil babyens hjerne.

Status på forankringen af det 3-årige AVT-forløb

Nyhed

Arbejdet for at sikre permanent forankring af det 3-årige AVT-forløb ser ud til at bære frugt. Foreløbig har 4 ud af 5 regioner afsat midler til indsatsen på budgettet fra 2023 og frem.

I Decibel har vi med afsæt i evalueringen af det 3-årige AVT-forløb  de sidste mange måneder arbejdet hårdt for at sikre, at AVT bliver en fast del af behandlingen for flere børn med høretab.

Sideløbende med, at vi har afsøgt muligheden for en fortsat finansiering af AVT-indsatsen via finansloven, har vi også været i dialog med regionernes sundhedsudvalg for at undersøge mulighederne for, at det 3-årige AVT-forløb fremadrettet kan blive finansieret regionalt. I regionernes budgetter findes bl.a. midler til sundhedsydelser, hospitalsbehandling og meget mere. Regionernes budgetter er som udgangspunkt varige – og ikke tidsbegrænsede, som finanslovsbevillingen har været det.

I løbet af september har alle regionerne afsluttet deres budgetforhandlinger, og vi er meget glade for at kunne melde ud, at både Region H, Region Sjælland, Region Syd og Region Nord har øremærket midler til en fast forankring af det 3-årige AVT-forløb. Vi ved endnu ikke yderligere om, hvordan midlerne bliver udmøntet, eller hvordan indsatsen vil blive organiseret i de forskellige regioner. Men det er en stor milepæl for børn med høretab, at vi nu ser frem mod en varig og stabil finansiering af det 3-årige AVT-forløb i disse regioner.

Desværre mangler ét meget væsentligt element, før alle brikkerne kan falde godt på plads: Region Midt har som den eneste region ikke afsat midler til den 3-årige AVT-behandling i deres budget. Det er stærkt bekymrende og kan få store konsekvenser - både for de familier fra regionen, der er i gang med et AVT-forløb, og ikke mindst for kommende generationer af børn med høretab i området. Potentielt risikerer børn med høretab fra Region Midt at blive stillet markant dårligere end børn fra resten af landet fra 2023 og frem. Det kan vi selvfølgelig ikke acceptere, og derfor er vi i Decibel fortsat i dialog med politikere og relevante aktører blandt andet på sundhedsområdet i Region Midt for at appellere til, at der findes den nødvendige økonomi til at sikre AVT-behandlingen fremadrettet, så ingen lades i stikken. Vi arbejder også på at skabe opmærksomhed på sagen i medierne.

 Vi er ikke i mål med en fast forankring af det 3-årige AVT-forløb endnu. Men vi er fortrøstningsfulde, og takket være de flotte resultater med behandlingen har vi meget stærke kort på hånden i det fortsatte arbejde for at få Region Midt med. 
Stella Dyrberg, direktør i Decibel

Opdatering uge 39: 

  • JyllandsPosten bragte 27/9 en stor artikel om den manglende prioritering af midler til AVT i Region Midt. Læs med her (artikel bag betalingsmur). I artiklen udtaler formand for Region Midts hospitalsudvalg Purnima Erichsen (K): "Jeg kan ikke trylle, og der er ikke afsat penge, men vi må se på, om der er andre måder at tilgodese AVT. (...) jeg vil kigge på, om der er andre kanaler at udnytte end det store budgetforlig". 
  • Sammen med forældre fra Region Midt deltog Decibel i regionsrådsmøde 28/9 for at gå i dialog med regionsrådsformand Anders Kühnau  (A) og de øvrige politikere i regionen. Se video fra mødet her
  • Decibel er i samarbejde med forældre i regionen i fuld gang med at kontakte alle borgmestre i regionens kommuner og skabe opmærksomhed i lokale medier om sagen. 

 

Vil du hjælpe til?  

Bor du i Region Midt, og risikerer du og din familie at blive ramt af den manglende prioritering af AVT? Eller har du relevante personer i dit netværk i form af f.eks. politikere eller journalister, vi kan tage fat i? Så vil vi meget gerne have din hjælp. Kontakt Decibel på decibel@decibel.dk eller tlf. 23 90 23 16 for at aftale nærmere.