Sofia med bahs smiler og kigger mod højre med rygsæk på

Benforankrede høresystemer (Bahs)

Bahs (Bone Anchored Hearing System) er et høreapparat, som sidder på kraniet lige bag øret og sender lyd ind i det indre øre via knoglen.

Bahs er høreapparater, som bruges af alle, der har et velfungerende indre øre, men har problemer i mellemøret, det ydre øre eller som er ensidigt døve. Det kan f.eks. være børn med mikroti (manglende eller misdannet øre) eller atresi (manglende øregang).

Bliv klogere på Bahs med Decibels podcast

Du kan også blive klogere på Bahs ved at lytte til Decibels podcastserie "Ny i høretab": "Afsnit 3.3: Explainer - Bahs"

Lyt via Spotify 

Lyt via Apple Podcast

Herunder kan du høre et lille klip fra seriens afsnit 3.2, som er et explainer-afsnit om Bahs: 

Hvordan virker Bahs?

Bahs går uden om øregangen og benytter i stedet en teknologi, der sender lyd-vibrationer igennem kraniet og videre til øresneglen, der så omsætter vibrationerne til elektriske impulser som hjernen kan fortolke som lyd og tale. Bahs-systemerne er todelt med en processor og en del, der kommer i kontakt med knoglen.

Små børn op til 5-6 år starter som regel med at afprøve Bahs fastgjort på et pandebånd. Man opererer typisk først omkring skolealderen.  De indopererede dele af et Bahs består af enten en magnet eller en skrue, der holder processoren på plads. Operationen foregår sådan, at en lille skrue sættes fast i kraniet bag øret. Når den er vokset fast i knoglen efter 2-3 måneder, sættes en udvendig del på, der skal holde Bahs-processoren, og så kan Bahs sættes på og tilpasses. 

Bahs findes både i versioner, der skal indopereres, og i versioner, der ikke kræver operation. En af de løsninger, der ikke kræver operation, fungerer via et plaster, der holder 3-7 dage ad gangen, hvorpå processoren klikkes fast. Nogle producenter tilbyder også en løsning med at fastgøre Bahs på en kasket eller en bøjle, der sidder omme i nakken.

Bahs-producenter

I Danmark udbydes Bahs-systemer af: MED-EL, Oticon Medical og Cochlear. 

Skal dit barn have høreapparater eller Bahs?

Dit barn skal først igennem en række høreundersøgelser for at finde ud af, hvordan hørelsen er, og hvordan dit barns høretab bedst kan blive afhjulpet. Hvilke og hvor mange høreundersøgelser, der laves, afhænger af dit barns alder. Herefter vil du  møde en læge, der tager stilling til, om dit barn vil have gavn af Bahs på baggrund af de høreundersøgelser, der er lavet. Du vil også møde en audiologopæd, der forklarer dig, hvordan Bahs kan hjælpe dit barn med at høre. 

Når det helt rigtige Bahs er valgt, vil du få en grundig introduktion til, hvordan det skal bruges og vedligeholdes. Det første år med Bahs vil dit barn blive indkaldt til kontrol 3-4 gang om året. Her vil audiologopæden sikre sig, at dit barn har den bedste justering af sit Bahs. 

Genoptræning

Selvom dit barn får adgang til en god hørelse med Bahs , er det stadig ikke en normal hørelse. Derfor er det vigtigt, at dit barn modtager en specialiseret genoptræning med fokus på at lære, at bruge sin hørelse og at tilegne sig talesprog og indhente den evt. talesproglige forsinkelse. Børn fra 0 til og med 5 år tilbydes pr. 2023 et 3-årigt AVT-forløb. Læs mere om forløbet her:

Far og tvillingepiger på 5 år sidder ved et bord derhjemme og klipper figurer ud.

Forældre er de bedste til at lære deres barn at høre og tale

Børn med Bahs bør gennem hele barndommen løbende tilbydes en indsats for at styrke den auditive og verbale udvikling. Udover AVT-forløbet er det kommunen, der har ansvaret for at tilrettelægge en indsats, der passer til barnets behov. Hvordan kommunerne vælger at forvalte denne opgave er forskellig og Decibel foreslår derfor, at du tager kontakt til kommunen for at spørge, hvordan indsatsen vil forløbe i jeres situation. Læs Socialstyrelsens forløbsbeskrivelse for at blive klogere på, hvordan det kommunale ansvar og arbejde kan se ud. Kommunen  har både pligt til yderligere genoptræning af barnet, støtte til familien og vejledning i institutionen/skolen. Læs mere her om, hvad du kan bruge din kommunale tale-hørekonsulent til. 

Læs Socialstyrelsens forløbsbeskrivelse for at blive klogere på, hvordan det kommunale ansvar og arbejde kan se ud. Kommunen  har både pligt til yderligere genoptræning af barnet, støtte til familien og vejledning i institutionen/skolen. Læs mere her om, hvad du kan bruge din kommunale tale-hørekonsulent til. 

10 vigtige, når Bahs er på
  • Lær dit barn omverdenens lyde at kende
  • Vis i begyndelsen dit barn, hvor lyden kommer fra
  • Tro på, og forvent, at dit barn kan høre
  • Tal med dit barn – sæt ord på alt
  • Vis at tale er sjovt og nyttigt
  • Giv positiv respons, når dit barn reagerer på lyd og/eller tale
  • Tal tydeligt og fremhæv det vigtigste ord ved at lægge særligt tryk på det
  • Syng og leg med dit barn
  • Kig og læs bøger med dit barn
  • Gør alt det, du også ville gøre med et normalthørende barn

Har dit barn andre vanskeligheder?

Hvis barnet har andre vanskeligheder, tilstræbes en udvikling ligesom normalthørende børn med samme vanskeligheder. Børn med andre vanskeligheder har brug for et langsigtet intensivt genoptræningsforløb med fokus på lyd og tale. Erfaringer viser, at disse børn kan være længere tid end forventet, om at bruge deres lyd og udvikle et talesprog.

Muligheder for hjælp og støtte fra kommunen

Dit barn skal bruge mere energi end normalthørende børn i institution eller skole, fordi det ikke får en normal hørelse. Samtidig skal dit barn lære at bruge sin nye lyd og indhente eventuel talesproglig forsinkelse. Mange børn kan derfor have brug for kortere dage i institutionen eller i SFO efter skole. Du kan ansøge din kommune om tabt arbejdsfortjeneste, som er økonomisk kompensation til dig for de timer, du ikke kan arbejde, f.eks. hvis I skal til AVT, kontroller, justeringer eller dit barn har behov for kortere dage i institution.

Du skal være klar over, at det ikke er muligt, at sige noget generelt om, hvad du eller dit barn har ret til. Det vil altid være en personlig vurdering fra PPR (Pædagogisk Psykologisk Rådgivning) eller din sagsbehandler. Derfor er det vigtigt at være godt forberedt, når du skal ansøge. Du kan læse mere om mulighederne for støtte her: 

Familie på tur udenfor.Mor har lille pige på skuldrene. Far har lille dreng på skuldrene. De har vinterjakker på. De smiler.

Når du er forælder til et barn med et høretab, er du samtidig en del af et system som du skal samarbejde med - og en gang imellem også udfordre - for at sikre, at dit barn får de bedste muligheder og den bedste udvikling. Læs mere om hvem du møder i systemet, gode råd til samarbejde samt hvordan du søger om blandt andet dækning af merudgifter og tabt arbejdsfortjeneste i din kommune.