Familie på tur udenfor.Mor har lille pige på skuldrene. Far har lille dreng på skuldrene. De har vinterjakker på. De smiler.

Støtte fra det offentlige system

Når du er forælder til et barn med et høretab, er du samtidig en del af et system som du skal samarbejde med - og en gang imellem også udfordre - for at sikre, at dit barn får de bedste muligheder og den bedste udvikling. Læs mere om hvem du møder i systemet, gode råd til samarbejde samt hvordan du søger om blandt andet dækning af merudgifter og tabt arbejdsfortjeneste i din kommune.

Mette Sara Pernille

I Decibel kan du som forælder til et barn med høretab få hjælp og rådgivning af både audiologopæd, socialrådgiver og psykolog.

Bliv klogere på samarbejdet med det offentlige via Decibels podcast

Du kan også blive klogere på samarbejdet med det offentlige ved at lytte til Decibels podcastserie "Ny i høretab": "Afsnit 2: Samarbejdet med det offentlige - når dit barn har et høretab": 

Lyt via Spotify 

Lyt via Apple Podcast

Herunder kan du høre et lille klip fra seriens afsnit 2: 

 

Socialstyrelsens guide

Socialstyrelsen har udarbejdet Guide til hjælp og støtte - Forældre til børn med handicap (2024). 

Om kommunens ansvar

Det er din kommune,  som har ansvaret for at sammensætte det rette tilbud til dit barn. Det er dermed også kommunens ansvar at inddrage sygehus, VISO og andre relevante samarbejdspartnere (både tværkommunale, regionale eller landsdækkende eksperter, enheder og centre), hvis der er behov for en mere specialiseret indsats, end den indsats, kommunen selv kan tilbyde. Derfor er det vigtigt, at du som forælder til et barn med høretab ikke lader dig ‘spise af med’ at en relevant fagperson ikke findes i jeres kommune. Her må dit svar som far eller mor være: ’Så må I undersøge, hvor den faglige viden findes!’

Kommunen har også vejledningspligt. Det vil sige, at den har pligt til at rådgive dig om de muligheder for hjælp og støtte, der findes. DUKH - Den Uvildige Konsulentordning på Handicapområdet - har lavet en video, som forklarer nærmere om, hvad vejledningspligten indebærer. 

skrivebord

Når du har et barn med høretab, kan du have adgang til en række ydelser i din kommune.

Hvad har jeg ret til?

Du skal være klar over, at det ikke er muligt at sige noget generelt om, hvad du eller dit barn med høretab har ret til. Det vil altid være en specifik vurdering  af jeres individuelle situation fra PPR (Pædagogisk Psykologisk Rådgivning) eller din sagsbehandler. Derfor er det vigtigt at være godt forberedt, når du skal tale om f.eks. tabt arbejdsfortjeneste eller støttetimer i vuggestuen. 

En gruppe børn med to unge børnepassere kommer gående hen ad vejen.

Som forælder til et barn med høretab møder du en lang række aktører fra kommunen og det offentlige system.

Du er dit barns vigtigste advokat

Vær åben og konstruktiv og vis, at du er interesseret i at få et godt samarbejde. Husk på, at de fagpersoner, du møder i systemet, har faglig viden og viden om systemet - men du har viden om dit barn.

Stil spørgsmål

Hvis du undrer dig, er det vigtigt, at du stiller spørgsmål til de samarbejdspartnere, du møder i systemet. Det gør dig klogere, ligesom det tvinger dine samarbejdspartnere til at begrunde deres viden og valg.

Spørg ind til, hvordan de forskellige aktører vil opstille mål for dit barn og hvordan de vil evaluere udviklingen.

DUKH har udarbejdet to videoer om det gode sagsforløb - én om reglerne bag og én om din rolle i forløbet.

En gruppe børn. De sidder i rundkreds. En lyshåret pige trækker noget op af en sæk.

Socialstyrelsen udarbejder vejledende faglige forløbsbeskrivelser om den højt specialiserede indsats for børn og unge med tidligt konstateret høretab og andre udvalgte målgrupper.

To piger med langt hår laver klappeleg i Legoland

Der er en række forskellige støttemuligheder, som dit barn kan have glæde af, når det går i skole eller i dagtilbud.

Ung kvinde. Hun har en blomstret trøje på. Hun står udenfor. Hun kigger i kameraet og smiler.

Få information om studievalg og støttemuligheder på ungdoms- og videregående uddannelser for unge med høretab.

Jacob med hættetrøje og skateboard i hånden.

Når man som ung fylder 18 år, er man officielt voksen. Det betyder, at den unge selv får ansvaret for en række opgaver omkring sit høretab.

To fædre taler sammen - den ene tænker og klør sig ved øret.

En række aktører tilbyder vejledning og rådgivning om børn og unge med høretab på landsplan.