forside hvidbog

Ny hvidbog om rehabilitering

Nyhed

Decibel har bidraget til Hvidbog om rehabilitering med vigtige pointer vedr. AVT-behandlingen.

Tidligere i år udkom en såkaldt hvidbog om rehabilitering. Hvidbogen er udgivet af Rehabiliteringsforum Danmark i samarbejde med bl.a. Videncenter for Rehabilitering og Palliation på baggrund af en bevilling fra Velux Fonden. 

Hvad er en hvidbog? 

En hvidbog er en kritisk dokumentation og et partsindlæg over for offentligheden. En hvidbog belyser sammenhængene på et område, som er genstand for debat, og er ofte udformet som en statusrapport.

Hvidbog om rehabilitering henvender sig til alle med interesse for praksis, forskning, udvikling, uddannelse og ledelse i rehabilitering. Bag bogen står en tværgående ekspertgruppe med repræsentanter fra beskæftigelses-, sundheds-, social- og undervisningsområderne samt personer og pårørende med erfaring fra rehabilitering. 

5 anbefalinger

Med hvidbogen præsenteres fem anbefalinger, som er afgørende for at løfte rehabiliteringsområdet:

  • Den enkelte persons behov, håb, ressourcer og hele livssituation skal danne afsæt for al aktivitet i rehabilitering
  • Styrk fokus på personer med særlige behov, herunder blandt andet sårbare grupper, børn og pårørende
  • Styrk den faglige kvalitet gennem forskning, vidensbasering, systematisk dataindsamling, monitorering og fælles nationale beskrivelser af rehabiliteringskompetencer
  • Styrk koordinering og sammenhæng på tværs af lovgivning, forvaltningsområder og fagområder
  • Hvidbogens indhold og anbefalinger operationaliseres og monitoreres

De anbefalinger, hvidbogen præsenterer, stemmer overens med de fokusområder, Decibel arbejder på i forhold til høreområdet. 

Decibels bidrag: forældre som primære aktører 

Hvidbogen har undervejs været i høring, hvor Decibel bl.a. bidrog med en lang række input baseret på Dok & Videns arbejde med AVT-behandlingen. Bl.a. opfordrede Decibel til, at der i hvidbogen blev sat større fokus på forældrenes rolle i rehabilitering af børn, som det f.eks. er tilfældet i AVT. Decibel har arbejdet for at få tilføjet, at forældre i nogle tilfælde endda varetager en bærende rolle og udgør de primære aktører ift. rehabilitering af barnet.

I nogle tilfælde varetager forældrene en bærende rolle, og er de primære aktører ift. rehabilitering af barnet.
Hvidbog om Rehabilitering, 2022

Hvidbogen kan downloades gratis her: