Mundbind til beskyttelse mod smitte/sygdom, påtrykt ordene covid-19.

AVT under corona-nedlukning

Nyhed

Corona virussen har lukket store dele af de audiologiske afdelinger ned, og alle AVT-terapeuterne arbejder hjemmefra. Konsekvensen er, at alle AVT-sessioner er aflyst. Men familierne har stadig brug for vejledning. Så på AVT-centrene forsøger man nu at imødekomme familiernes behov, enten via mail, telefon – eller telebaseret på de centre, der på nuværende tidspunkt har mulighed for at tilbyde dette.

Men hvordan foregår en telebaseret AVT-session?

En telebaseret AVT-session foregår via en online video-møde platform, som man kender det fra Skype, enten via computer, mobil eller tablet. Telepraksis kan foregå på flere måder, for eksempel ved at familien bliver bedt om at udføre en aktivitet, som AVT-terapeuten kan observere og komme med gode input til måder at understøtte barnets hørelse og sprog. AVT-terapeuten kan også sidde med sit eget legetøj derhjemme, og dermed være med i legen. En anden mulighed er at afholde sessionen uden barnet, for eksempel hvis barnet er meget lille og ikke blive fanget af det, der sker på skærmen.

Vedligehold og genopfriskning

På den måde er telepraksis en måde at vedligeholde de teknikker og strategier man var i gang med at lære i AVT-sessionerne. Samtidig er det en mulighed for at genopfriske de mål, forældrene og AVT-terapeuten har sat for barnet. Forældrene kan også tale med AVT-terapeuten om barnets udvikling og hverdagen – eller simpelthen dele glæden ved at et mål er nået, med nogen der forestår, hvor stort det er!

Før Corona-krisen brød ud, og satte ekstra skub i arbejdet med at kunne tilbyde telepraksis, var alle tre AVT-centre allerede mere eller mindre i gang med enten at udføre telepraksis, eller igang med at undersøge hospitalets mulighed for at kunne tilbyde det.

Status nu er, at alle AVT-centrene i Gentofte, Odense og Århus har fået hospitalernes godkendelse til at kunne udbyde telepraksis, så AVT-terapeuterne er i fuld gang med at lære platformen at kende, så de på sigt bliver klar til at kunne tilbyde telepraksis til de familier, der ønsker det.

Telepraksis som forsøgsordning

Både AVT-terapeuterne og forældrene skal først lære denne nye måde at gå til AVT på. Telepraksis bliver derfor i første omgang rullet ud i mindre skala – som en slags forsøgsordning. De første familier er allerede igang. Når AVT-terapeuterne er klar til at kunne tilbyde telepraksis i større skala, vil alle familier vil få direkte besked om og hvornår de kan tilbydes telepraksis.

Om der bliver grund til at udbrede telepraksis i større skala, vil selvfølgelig også komme an på, hvor lang tid AVT-centrene er lukkede. Familierne kan altid henvende sig på mail til deres AVT-terapeut og drøfte situationen.

Læs mere om AVT her 

Emne