To små børn fjoller og leger. Drengen har en blå trøje på. Pigen har en lyserød cardigan på. De griner.

Nyt VIVE-projekt for børn med høretab

Nyhed

Decibel er med i følgegruppen for et nyt projekt startet af Socialstyrelsen, som har til formål at identificere virksomme metoder målrettet børn med høretab og pragmatiske sprogvanskeligheder.

Pragmatiske sprogfærdigheder handler blandt andet om børns evne til at beherske sproget i sociale sammenhænge, herunder blandt andet forstå tvetydigheder som ironi, metaforer, ordspil, ordsprog mv.

Udviklingen af pragmatiske sprogfærdigheder er meget relevant for børn med høretab, da børn tillærer mange pragmatiske sprogfærdigheder ved at lytte til deres omgivelser. Således ved man, at børn får en masse ‘gratis information’ fra omgivelserne, når de eksempelvis overhører andre menneskers samtaler. Det er denne vigtige overhøring, som børn med høretab kan risikere at gå glip af, hvis de ikke hører godt nok, og som kan få betydning for udviklingen af deres pragmatiske sprogfærdigheder.

Ung pige. Hun har en hvid bluse på. Hun er i skole. Hun kigger op.

Overhøring er al den information, vores ører samler os, når andre taler omkring os. Udviklingspsykologien vurderer, at småbørn lærer 90 procent af hvad de ved om verden gennem overhøring. Overhøring er meget vigtigt for børn med høretab. Her kan du lære, hvordan du hjælper dit barn til at bruge overhøring.


I Decibels IHEAR-projekt blev børnene testet netop for deres pragmatiske sprogfærdigheder, og heldigvis klarer børnene sig rigtig godt. Det bliver dog spændende at følge dette nye projekt, som skal finde frem til de bedste metoder til at styrke og udvikle de børn, der har pragmatiske
sprogvanskeligheder.

Projektet er igangsat af Socialstyrelsen og udføres af VIVE - det nationale forsknings- og analysecenter for velfærd. Decibel er repræsenteret i en netop nedsat følgegruppe til projektet, og vi kan på denne måde være børnenes stemme i projektet, så vi sikrer, at de børn, der har brug for ekstra støtte til at udvikle pragmatiske sprogfærdigheder også får den bedst kvalificerede indsats, som er baseret på den nyeste viden på området.