Mor og datter sidder ved klaveret og spiller

Mød kasserer og bestyrelsesmedlem Rikke Birkedal

Nyhed

Da Rikke Birkedals datter Sofia var fem år, bad familien om en PPR udredning, da Sofia havde det svært i børnehaven. Det viste sig, at Sofia er ensidigt døv. Mød Bestyrelsesmedlem Rikke Birkedal og hendes datter Sofia.

Hvorfor er I i Decibel?

”Jeg er mor til Sofia på ni et halvt år, som har en storesøster Alma på ti år. Vi fandt ud af at Sofia var ensidigt døv, da hun var fem år. Vi nåede faktisk at få fat i PPR, for at få hende udredt, fordi hun gennemgik en svær periode i børnehaven. Hun havde nogle voldsomme raseri-udbrud og legede ofte alene. På mødet sagde børnehavelederen helt tilfældigt, om der ikke var noget med, at hun var ørebarn?”

”Så vi røg til høreprøve og udvidet høreprøve, men blev sendt hjem og fik at vide, at der ikke var noget at gøre. Måske kunne hun få et høreapparat, når hun blev ældre…”

”Så jeg gik i gang med at søge information og fandt selv ud af, at man kunne blive gen-testet og har ret til en second opinion. Så kom vi på Gentofte og kom hjem samme dag med et bahs-høreapparat. Sofia har været meget glad for sit bahs og foretrækker at bruge det med pandebånd. Vi afventer den teknologiske udvikling med hensyn til skrue,” forklarer Rikke Birkedal.

Sofia med bahs smiler og kigger mod højre med rygsæk på

Bahs (Bone Anchored Hearing System) er et høreapparat, som sidder på kraniet lige bag øret og sender lyd ind i det indre øre via knoglen.

Hvad har I selv brugt Decibel til?

”Vi har brugt Decibel til netværk med andre familier til børn med høretab og til at skaffe os viden. Vi har mest brugt Facebook-grupperne og været med på familiekursus for 5-14 årige børn og familier i Legoland. Familiekurset var godt for Sofia. Det er vigtigt for hende at se, at der er andre børn med høreapparater, bahs og CI. Som forældre fik vi rigtig god viden med hjem og det var godt at tale med forskellige producenter, så man kunne blive opmærksom på, at der var andre muligheder end det, vi fik foreslået. Vi har også været til netværksarrangementer og selv stået for et.”

Hvorfor er du aktiv i Decibels bestyrelse?

”Jeg vil gerne gøre medlemmerne opmærksomme på, at de kan få hjælp og vejledning hos sekretariatet. Netværk er også noget at det, jeg synes er vigtigst, når man har et barn med høretab. Der gør jeg opmærksom på i Decibels Facebook gruppe, hvor jeg peger på andre medlemmer, der har viden på et bestemt område.”

”Som forening synes jeg, at vi i Decibel har en opgave med at skabe opmærksomhed på vilkårene for børn med høretab. Især så forældrene føler, at de har et sted, der bakker dem op. Som forældre til et barn med høretab føler man ofte, at man står alene,” konstaterer Rikke Birkedal.

En gruppe forældre omkring et bord netværker

På Decibels familiekurser kan du møde andre familier i samme situation og få ny viden gennem netværk, oplæg og erfaringsudveksling. På vores webinarer sætter vi fokus på bestemte situationer eller problematikker som f.eks. træthed eller skolestart. Vi afholder også kurser for fagprofessionelle, der arbejder med børn og unge med høretab.

Frivillig i Decibel?

Kunne du tænke dig at blive frivillig i Decibel og f.eks. hjælpe til med netværksarrangementer eller måske deltage i bestyrelsesarbejdet? Så tag fat i et bestyrelsesmedlem og hør nærmere.