To søde piger med medaljer omkring halsen

3 års AVT: Fra hårdt arbejde til naturlig del af hverdagen

Nyhed

– forældre fortæller om 3 år med AVT

De to stolte piger viser deres AVT-medaljer frem som bevis på, at de har afsluttet det 3-årige AVT-forløb.

Ingrid på 6 år og Ella på 4 år er nogle af de første børn, som har gennemført 3 års AVT-forløb på audiologisk afdeling. Pigerne og deres forældre var allerede i gang med et 1-årigt AVT-forløb på Aarhus Universitetshospital, da udvidelsen af AVT-forløbet fra 1 år til 3 år blev en realitet i september 2017 og fortsatte derfor videre i et treårigt forløb, som blev afsluttet i efteråret 2019.

Både Ellas mor Rikke og Ingrids far Andreas husker, at især første år af AVT-forløbet var hårdt arbejde. ”Der skal læres rigtig meget på kort tid, og der sættes høje forventninger. På andet og tredje år arbejder man selvfølgelig stadig indenfor nogle rammer og frem mod mål, men som familie får man integreret AVT mere i hverdagen, og det bliver en livsstil.”, siger Rikke. Ingrids far Andreas fortæller, at de 3 års AVT har givet familien tid til at få de vigtige teknikker ind på rygraden langt bedre, end hvis familien kun havde haft 1 år med AVT-træning. ”Det var svært i starten, men vi har oplevet, at Ingrid har taget nogle kæmpe skridt fremad i løbet af de 3 år. AVT er nu blevet noget, vi gør naturligt og uden at tænke så meget over det.”

Stort ansvar og vigtige redskaber

”Via AVT har vi lært at være meget bevidste om, hvordan vi bruger sprog og lyde, og hvordan vi taler om ting og sætter ord på ting,” siger Andreas. ”For Ingrid kommer den sproglige udvikling bare ikke af sig selv, og derfor skal vi som forælder virkelig være bevidste om, hvordan vi bruger sproget derhjemme i familien. Det er megahårdt og et stort ansvar – og det er derfor, det er så vigtigt at få alle redskaberne ind på rygraden via AVT.” Ellas mor Rikke supplerer: ”AVT-forløbet har faktisk også hjulpet os forældre til at få bearbejdet den krise, man først står i, når man får et barn med høretab, fordi AVT giver os konkrete værktøjer at arbejde med”.

Det giver tryghed at blive fulgt tæt

For Rikke har det givet en stor tryghed, at Ellas sproglige og høremæssige udvikling er blevet fulgt tæt af en højt specialiseret AVT-terapeut gennem hele AVT-forløbet. ”Vores AVT-terapeut Jeanette har været en kæmpestor del af vores liv. Det er hende vi har kontaktet, når vi syntes at det har været svært. Jeanette har været en fast støtte for os. Hun har været der, når vi har været i krise, og hun har delt alle sejrene med os.” Begge familier har i løbet af de tre år fået et nært forhold til deres AVT-terapeuter. ”Jeg havde selv en klump i halsen den dag Ella sluttede til AVT”, fortæller Rikke, og Andreas supplerer. ”Den sidste gang, vi var til AVT, havde vi chokolade med til vores AVT-terapeut Kirsten. Ingrid fik en flot medalje og et diplom. Hun tager stadig medaljen frem en gang imellem og siger, at den er fra Kirsten.”