Børn med AVT-medaljer

Det 3-årige AVT-forløb bliver permanent i hele Danmark

Nyhed

​​​​​​​Arbejdet for at sikre en fast og varig forankring af det 3-årige AVT-forløb har båret frugt. Alle 5 regioner har nu afsat midler til indsatsen i 2023 og fremover.

I Decibel har vi med afsæt i evalueringen af det 3-årige AVT-forløb  de sidste mange måneder arbejdet hårdt for at sikre, at AVT bliver en fast del af behandlingen for flere børn med høretab, når det finanslovsfinansierede AVT-projekt udløber med udgangen af 2022.

Evalueringen viser meget flotte resultater af behandlingen, idet 83 % af børnene bliver sprogligt alderssvarende i løbet af 3 år og dermed får de bedst mulige forudsætninger for at udvikle sig på niveau med jævnaldrende normalthørende.

Sideløbende med, at vi i Decibel har afsøgt muligheden for en fortsat finansiering af AVT-indsatsen via finansloven, har vi også været i dialog med politikere, embedsmænd og andre aktører på området for at undersøge mulighederne for, at det 3-årige AVT-forløb fremadrettet kunne blive finansieret regionalt. I regionernes budgetter findes bl.a. midler til øvrig hospitalsbehandling og andre indsatser på sundhedsområdet. Regionernes budgetter er som udgangspunkt varige – og ikke tidsbegrænsede, som finanslovsbevillingen har været det.

Mens 4 af landets 5 regioner tidligere på året afsatte midler til en fortsættelse af AVT-behandlingen i deres budgetforhandlinger, blev der i Region Midt ikke øremærket midler til indsatsen. Børn med høretab og deres familier i Region Midt stod dermed overfor markant ringere vilkår end i det øvrige Danmark. Derfor har vi i Decibel i tæt samarbejde med forældre og fagfolk været i dialog med regionens politikere, lokale og nationale nyhedsmedier m.fl. for at sikre, at børnene og deres familier ikke blev ladt i stikken. Og vi er heldigvis nået i mål: Region Midt besluttede på regionsrådets møde 23. november at øremærke midler til en fortsat 3-årig AVT-behandling fra 2023 og frem.

Det er en stor milepæl for børn med høretab, at vi nu ser frem mod en varig og stabil finansiering af det 3-årige AVT-forløb i hele landet. Og ikke mindst er det en milepæl, at alle børn med høretab forventeligt fremover vil blive tilbudt forløbet - og ikke kun døve børn og børn med moderat/svært høretab, som indtil nu har udgjort målgruppen.

Fra Decibel sender vi en stor tak til både forældre, fagprofessionelle og alle andre, der sammen med os har knoklet for at gøre AVT til en permanent del af behandlingen for endnu flere børn med høretab fremover.

 Danmark er nu et foregangsland på høreområdet, og vi kan være meget stolte af, at vi fortsat tilbyder børnene den bedst mulige behandling. Fremtidens børn med høretab får med 3 års AVT de bedst mulige forudsætninger for at klare sig på lige vilkår med alle andre børn.
Stella Dyrberg, direktør i Decibel 

En række medier har sat fokus på sagen om AVT i Region Midt, bl.a. disse (NB: nogle af artiklerne er bag betalingsvæg):