LYT IGEN logoer

Nyt forskningsprojekt: LYT IGEN

Nyhed

Decibel har sammen med Center for Hørelse og Balance på Rigshospitalet og Aalborg Universitet netop modtaget en bevilling fra VELUX FONDEN, som gør det muligt gennem de næste to år at udvikle, afprøve og implementere en metode, der skal sikre børn og unge med høretab optimal inklusion i sociale og faglige fællesskaber i skolen i et samfund påvirket af Covid-19

Selvom et høretab er optimalt behandlet med høreteknologi og rehabilitering, så har børn med høretab ikke normal hørelse. Faktorer som afstand til lydkilden og støj fra omgivelserne er barnets største fjender.
I de senere år har der været en bevægelse i retning af mere udendørs undervisning og åben skole og under Covid-19 pandemien er disse undervisningsformer blevet endnu mere fremtrædende. Samtidig er høretekniske løsninger som lærer-elevmikrofoner mange steder blevet fjernet fra undervisningen på grund af smitterisiko. Covid-19 pandemien har dermed sat børn med høretab i en mere udsat position socialt og akademisk.

Forskning – blandt andet Decibels eget IHEAR-projekt - viser, at børn der kæmper med at høre i støj, klarer sig bedre, når tale og lyd er adskilt. Det betyder, at børn og unge, som er opmærksomme på, hvordan de placerer sig optimalt i forhold til støj og lydkilden, vil være bedre til at håndtere svære lytte-situationer.

Børn og unge med høretab skal træne deres spatiale opmærksomhed med en App

LYT IGEN vil udvikle en metode, der optimerer mulighederne for, at børn og unge med høretab kan deltage i konstruktive fællesskaber på lige fod med deres kammerater med typisk hørelse. Projektet vil bl.a. afprøve en til projektet udviklet VR-app, hvor man kan få trænet opmærksomheden på, hvor lyden kommer fra.

Børnene og de unge kan via app’en ”game” sig til en bedre opmærksomhed på, hvordan de kommer til at kunne høre bedst muligt i forskellige dagligdagsscenarier. VR-app’en er udviklet af Aalborg Universitet i København (Multisensory Experience Lab) og her glæder professor Stefania Serafin sig til projektstart. 
"The Multisensory Experience Lab at Aalborg University in Copenhagen is looking forward to creating the VR based gamified solutions to help children with hearing impairment," siger hun. 

En enestående mulighed for at følge den nye generation af børn med høretab ind i mellemtrinet

Projektet ledes af ph.d. i pædiatrisk audiologi, Lone Percy-Smith. Lone Percy-Smith har i mange år ledet Decibels forskningsenhed og aktuelt er ansat i en delt stilling som Post. doc og klinisk audiologopæd på Center for Hørelse og Balance, Rigshospitalet.

”LYT IGEN giver os en vigtig mulighed for at følge den nye generation af børn med høretab ind i mellemtrinet. Det er essentielt, at børnene udvikler en forståelse af egne styrker og svagheder i svære lytte-situationer og lærer at placere sig optimalt i forhold til lydkilden, så de kan blive aktive deltagere i fællesskabet i klassen – både fagligt og socialt,” siger Lone Percy-Smith og fortsætter:

”En anden meget vigtig del af projektet er, at vi fortsat vil følge børnenes trivsel i skolen. Det gør vi via fokus-gruppe interviews og et trivsels-spørgeskema målrettet børnene selv. På den måde bygger den nye viden, der genereres i projektet på målgruppens egne erfaringer, og det er vigtigt for at sikre, at den nye viden, som kommer ud af projektet, er relevant for børn og unge med høretab.”

LYT IGEN skal styrke børn og unge med høretabs muligheder for at udnytte deres fulde potentiale

Startskuddet til det to-årige projekt LYT IGEN går den 1.september 2021, og her i Decibel glæder vi os til, at dele den nye viden, som projektet genererer med jer medlemmer.

”Det er en fantastisk mulighed, som Decibel har fået med dette projekt. Viden om børn og unge med høretab, og hvordan vi kan styrke deres muligheder for at nå deres fulde potentiale i livet, er en afgørende del af Decibels formål, så det er en stor lykke, at vi skal fortsætte samarbejdet med Lone Percy-Smith og professor Stefania Serafin fra Aalborg Universitet”, siger direktør i Decibel, Stella Dyrberg.