Fire børn. Tre piger og en dreng. De holder hinanden i hænderne og løber mod kameraet. De griner. To af dem har skoletasker på.

Decibel udgiver ny samfundsøkonomisk analyse af AVT

Nyhed

Mere end 372 mio. kr. pr. årgang - det er den samlede gevinst for samfundet, hvis det 3-årige AVT-forløb til børn med høretab gøres permanent.

Både danske og internationale undersøgelser viser, at mere end 80 % af børn med høretab, der modtager AVT, er sprogligt alderssvarende ved skolestart. Det giver dem forudsætninger for at gennemføre en uddannelse og indtræde på arbejdsmarkedet på lige fod med deres jævnaldrende. Uden AVT gælder dette kun for 30% af børn med høretab.

Siden 2017 har Decibel varetaget dokumentations- og vidensfunktionen i det 3-årige AVT-forløb, som løber til frem til udgangen af 2022. Tidligere på året udgav vi den indsamlede viden i en afsluttende evalueringsrapport, der skal danne grundlag for fremtidig permanent forankring af forløbet. I forbindelse med evalueringen har vi i samarbejde med MPH cand.polit. Niels Steenstrup Zeeberg foretaget en samfundsøkonomisk analyse med beregninger af, hvor store økonomiske gevinster, der vil være for samfundet, hvis AVT-forløbet gøres permanent. Og analysen viser helt tydeligt, hvordan det i meget høj grad kan betale sig at investere i børnenes fremtid.

Et høretab påvirker nemlig evnen til at gennemføre en uddannelse og deltage på arbejdsmarkedet. Hvis man kan øge arbejdsmarkedsdeltagelsen for børnene senere i deres liv og give dem mulighed for at bidrage på arbejdsmarkedet på lige fod med andre, udgør de et meget stort potentielt nettobidrag til samfundet. Rapporten konkluderer, at samfundet ved at investere i AVT kan opnå en samlet gevinst på mere end 372 mio. kr. pr. årgang.

Den samfundsøkonomiske analyse skal sammen med evalueringsrapporten danne grundlag for Decibels arbejde for, at AVT-forløbet fra 2023 og frem bliver forankret permanent i sundhedsvæsenet som et tilbud til alle børn med behandlingskrævende høretab.

Læs rapporten her: 

Rapporten slår fast en gang for alle, at en investering i AVT ikke bare er en gevinst for det enkelte barn og familie, men i høj grad også for hele samfundet rent økonomisk set. Derfor skal det 3-årige AVT-forløb selvfølgelig fortsættes, når midlerne til det nuværende program udløber med udgangen af 2022.
Stella Dyrberg, direktør i Decibel 

 

Kontakt

Portræt af Maria Hallstrøm fra Decibels videnscenter

BARSELSORLOV frem til ultimo april 2024. Analysemedarbejder, cand.scient. san.publ.

23953361