Dreng. Han har en grøn jakke på. Han har lyst hår. Han kigger ind i kameraet og smiler stort.

Decibel får 1,3 mio. til rådgivningsaktiviteter til forældre til børn med høretab

Nyhed

Fra sommeren 2022 kan du som forælder til et barn med høretab få rådgivning og sparring fra både en socialrådgiver, en psykolog og en audiologopæd, når du henvender dig til Decibel.

Pengene kommer fra en nyoprettet pulje i Socialstyrelsen og skal styrke forældres evne til at mestre hverdagen med et barn med høretab. 

Rådgivning fra psykolog, audiologopæd og socialrådgiver

Konkret skal midlerne bruges til at yde individuel rådgivning på tre områder:

  • psykologbistand til forældre, som har brug for sparring til at håndtere forældrerollen til et barn med høretab
  • hørefaglig vejledning til forældre, som har behov for supplerende rådgivning om, hvordan de bedst muligt hjælper deres barn til at kunne kommunikere, og hvordan barnet bedst muligt støttes i dets sproglige og sociale udvikling. Rådgivningen skal ses som supplement til den vejledning, forældrene får på høreklinikken/audiologisk afdeling og den kommunale tale-hørekonsulent/PPR.
  • socialfaglig rådgivning om støttemuligheder til forældre, der har svært ved at overskue, hvilke muligheder for støtte fra det offentlige system, der findes, og har brug for hjælp til at navigere i tilbuddene.

Digitale rådgivningsguides

Udover den individuelle rådgivning er det planen, at der på hvert område også skal udarbejdes forskellige typer af rådgivningsguides, korte videosekvenser og artikler om centrale spørgsmål og problematikker inden for feltet. Eksempler på rådgivningsguides kunne f.eks. være ”Forbudte følelser – når forældrerollen er svær”, ”Hvilke støttemuligheder findes hos kommunen?” eller ”God skolestart for børn med høretab”.

Via det kommende tilbud om rådgivning kan vi styrke forældrene og dermed hele familiens situation til gavn for børnene og de unge.
Stella Dyrberg, direktør i Decibel

”Vi er meget glade for, at vi med midler fra Socialstyrelsen kan søsætte et rådgivningsprojekt, der tilbyder forældre til børn med høretab faglig bistand og sparring på tre meget væsentlige områder," siger Decibels direktør Stella Dyrberg.      ”95 % af alle børn med høretab fødes af normalthørende forældre, som intet kender til høretab på forhånd. Derfor kommer høretabet oftest som et chok. Forældrerollen kan særligt i starten, men også i løbet af senere perioder af barnets liv, opleves som hård og stressende, fordi den pludselig indebærer endnu større udfordringer og ansvar end forventet. Via det kommende tilbud om rådgivning kan vi styrke forældrene og dermed hele familiens situation til gavn for børnene og de unge”.

Projektet er planlagt til at starte i sommeren 2022 og løber i 2 år frem til sommeren 2024.