Hverdagen med høretab

Du er her: Forside / Hverdagen med høretab / Teknik i hverdagen / CI, scanning, sygdom og vaccination

CI, scanning, sygdom og vaccination

Har dit barn CI og skal MR-scannes (uanset hvor), så vær opmærksom på følgende:

  • Er dit barns elektrode fra Cochlear Nucleus eller Advanced Bionics, så skal magneten i implantatet tages ud inden MR-scanning som har en styrke på mere end 1,5 Tesla (styrken på magnetfeltet), da der er risiko for, at magneten kan flytte sig under huden. Det gøres i lokalbedøvelse og magneten sættes på plads igen efter scanning. Kontakt dit CI-Center for at få den præcise vejledning, og producenten af dit barns CI for mere information. Har dit barn MED-EL’s SYNCHRONY implantat, der har en roterende magnet, så kan dit barn MR scannes med op til 3 tesla. De øvrige MED-EL implantater kan klare en styrke på 1,5 tesla. Som det er med alle implantater, skal sikkerhedsanvisningerne selvfølgelig altid følges.

Har dit barn CI, og er du usikker på, om dit barn har mellemørebetændelse:

  • Har dit barn med CI symptomer som pylret, træt, vil ikke ligge ned, måske lidt feber og smerte eller trykken for ørerne, kan det være et tegn på mellemørebetændelse. Kontakt derfor din ørelæge med det samme med henblik på at få antibiotika. Det er derfor vigtigt, at du har en fast ørelæge, og at ørelægen ved, at dit barn har CI og derfor skal tilses med det samme. Vær opmærksom på, at vagtlæger oftest intet ved om CI, så er det akut, så forlang at blive tilset af en ørelæge med erfaring med CI. Man skal være ekstra opmærksom på mellemørebetændelse,  fordi der er boret hul ind til øresneglen, og betændelsen må ikke sprede sig videre end til mellemøret

HUSK – at børn med CI har en lille forøget risiko for infektionen bakteriel meningitis med pneumokokker (Rubin LG, Papsin B. 2010), der dog er aftagende, jo længere tid, der går efter operationen. Vaccination mod pneumokokker indgår i dag i det danske børnevaccinationsprogram, men behandling med CI kræver ekstra beskyttelse. Det er derfor vigtigt, at dit barn med CI følger vaccinationsprogrammet for CI-brugere. Når man er CI-opereret, skal man således være vaccineret med både Prevenar 13 og Pneumovax. Prevenar 13 indgår i det danske børnevaccinationsprogram.

 

Alle personer, der tilbydes CI-operation, skal være vaccineret før operationen samt sørge for at vedligeholde disse vaccinationer. Egen læge skal hvert 5. år kontrollere via en blodprøve, at dit barns Pneumovax-vaccine stadig er virksom. Hvis blodprøven viser, at dit barn ikke er tilstrækkeligt beskyttet, skal vaccinen gives igen. Hvis du er usikker på, hvilke vacciner, dit barn har, kan din egen læge tjekke det.