hvis du vil læse mere, skal du være medlem og være logget ind. Er du ikke medlem, så bliver du medlem her
Fra 1. juli 2017 tilbyder de audiologiske afdelinger på hhv. Odense Universitetshospital, Aarhus Universitetshospital og Rigshospitalet/Gentofte Hospital et 3-årigt behandlings-forløb efter metoden Auditory Verbal Therapy (AVT). Forløbet er en udvidelse af det allerede eksisterende 1-årige tilbud, der hidtil har været udbudt på landets to CI-centre. Udvidelsen sikrer, at alle børn med dobbeltsidigt behandlingskrævende høretab på minimum 40 dB fremadrettet kan få tilbudt et AVT-forløb med kvalificerede undervisere over en 3-årig periode. Foreløbigt er der afsat midler til forløbene til 30. juni 2021.
Nedenfor kan du læse mere om hvad det 3-årige AVT-forløb indebærer, herunder hvem der kan få forløbet tilbudt samt hvor det udbydes.
Decibel har fået lov at følge Oscar og hans forældre til AVT. Det er der kommet tre informative film ud af. Den første film kalder vi “Med Oscar til AVT”. Den giver et godt indblik i hvordan en AVT-session på audiologisk afdeling kan foregå. Audiologopæd LSLS Cert. AVT Jeanette Hølledig Mikkelsen på audiologisk klinik i Aarhus fortæller om AVT og forklarer målene med dagens session.
Alle filmene om Oscar har danske undertekster. De to første har også engelske undertekster.
This film is available with English subtitles. Choose settings (the cogwheel) in the bottom of the video screen, and change the subtitles from Danish to English.
I den anden film, “Oscars forældre og AVT”, fokuserer vi mere på forældrenes oplevelse af, at være med i et AVT-forløb og hvordan de har inddraget den øvrige familie og Oscars børnehave i processen.
This film is available with English subtitles. Choose settings (the cogwheel) in the bottom of the video screen, and change the subtitles from Danish to English.
Den tredje film er en kortere sammenklippet version af de to første.
Hør Williams mor fortælle om at være i et 3-årigt AVT-forløb. William på snart 7 år og hans forældre afsluttede for nogle år siden et 3-årigt AVT-forløb, som var en del af Decibels daværende forskningsprojekt om AVT.
Metoden er baseret på et forældreønske om, at barnet skal være funktionelt hørende med et alderssvarende talesprog og kunne inkluderes med normalthørende jævnaldrende. Konkret arbejdes der frem mod dette mål ved, at certificerede AV-undervisere guider og coacher forældrene i, hvordan de bedst støtter deres barn i at blive god til at høre, lytte og opnå et alderssvarende talesprog – det vil sige talesprog på niveau med deres normalthørende jævnaldrende. Dette sker ved, at forældrene sammen med deres barn deltager i 1-times sessioner, hvor de undervises og instrueres i, hvordan de kan fremme deres barns udvikling bedst muligt ud fra konkrete målsætninger (1,3).
AVT bygger på 10 grundprincipper, som du kan læse om i de kliniske retningslinjer for pædiatrisk cochlear implantation. Du kan desuden læse mere om AVT her.
Hørelsen er den eneste af vores sanser, der kan give tydelig information om alle aspekter i talen og specifikke talelyde, herunder at opfatte og skelne mellem de fine nuancer i talesignalet (5). Hørelsen er således den mest effektive sans vi har, når det gælder taleopfattelse og deraf følgende taleproduktion. Derfor er det naturligt, at det er den auditive sans, der skal være fokus på i (re)habiliteringen af børn, der behandles med forskellige tekniske høreløsninger. Dette understøttes yderligere af, at 95% af børnene i målgruppen bliver født af normalthørende forældre (6). Det er i øvrigt veldokumenteret, at forældrenes påvirkning af barnet er den vigtigste faktor for barnets udvikling (7,8). Forskning fra udlandet viser, at en tidlig indsats i forhold til specialiseret audiologopædisk genoptræning er afgørende for sprogudviklingen hos børn med cochlear implant (CI) og høreapparat (HA) (4,9,10). Forskningen viser også, at op til 80 % af de børn, som følger et 3-årigt AVT-forløb med deres forældre, opnår et alderssvarende talesprog forud for skolestart, såfremt barnet er fundet ved den tidlige hørescreening, anvender relevant høreteknologi og ikke har øvrige konkurrerende vanskeligheder til høretabet (11,12).
Decibels AVT-forskningsprojekt
Decibel har fra 2013-2017 gennemført et AVT-forskningsprojekt, hvor 55 børn blev tilbudt 3 år med AVT. Målet med projektet var at afprøve AVT i en dansk kontekst og dokumentere, hvorvidt danske børn med høretab opnår alderssvarende talesprog, når de får 3 års AVT. Over 80 % af børnene med høretab i projektet opnåede et alderssvarende talesprog (12). Resultaterne fra projektet blev præsenteret på Decibels AVT-konference i maj 2017 (læs et resumé her) og er blevet publiceret i de internationalt anerkendte tidsskrifter Cochlear Implants International og Journal of Pediatric Otorhinolaryngology. Hvis du er medlem af Decibel, kan du også se videooptagelser fra konferencen her (for professionelle medlemmer) eller her (for familiemedlemmer). Du kan desuden læse mere om forskningsprojektet her.
AVUK’s rapport om ny forskning
Auditory Verbal UK (AVUK) er en velgørende organisation i England som udbyder AVT til familier og AVT uddannelse til kommende AVT-terapeuter. AVUK har i mars 2019 udgivet en rapport der sammenfatter den nyeste forskning om AVT og børn med høretab. Rapporten giver et indblik i den evidensbaserede viden, der ligger til grunds for at tilbyde AVT til børn med høretab. Resultater fra Decibels AVT-forskningsprojekt, er i blandt den internationale forskning der bliver fremhævet.
Skemaet viser hvilke indsatser tilbydes hvilke børn, og på hvilket tidspunkt i deres habiliterings-forløb. Klik på skemaet for en større pdf version.
Fra 1. september 2017 vil alle nye børn fra 0 år til og med 5 år, der starter op i behandling for et dobbeltsidigt behandlingskrævende høretab med en PTA værdi >/= 40dB (målt ved 500 Hz, 1000 Hz, 2000 Hz, 4000 Hz) (13) på bedst hørende øre, fremadrettet blive tilbudt det 3-årige AVT-forløb. Det 3-årige AVT-forløb er landsdækkende og tilbydes til alle børn i målgruppen – uanset hvilken audiologisk afdeling, barnet er tilknyttet. Børn med dobbeltsidigt behandlingskrævende høretab fra 0 til og med 5 år, der pr. 1. september 2017 er i gang med et AVT-forløb på landets to CI-centre eller på de audiologiske klinikker i Odense og Gentofte, vil få mulighed for at fortsætte i det 3-årige forløb. Børn fra 0 til og med 5 år med et dobbeltsidigt behandlingskrævende mildt
Forløbene bliver tilbudt på tre af de mest specialiserede audiologiske afdelinger i Danmark, som alle har erfaring med AVT: Audiologisk Klinik på Odense Universitetshospital, Audiologisk Klinik på Aarhus Universitetshospital og Audiologisk Afdeling på Rigshospitalet/Gentofte Hospital. Hvis dit barn i forvejen er tilknyttet en anden audiologisk afdeling, vil den primære behandling fortsætte dér – men selve AVT-forløbet vil foregå i hhv. Odense, Aarhus eller Gentofte.
Barn og familie forpligter sig i det 3-årige forløb til følgende:
Hvad betyder det 3-årige AVT-forløb for lokal PPR? Det er kommunen, som har vejledningspligt og bevillingsmyndighed overfor familien, og derfor er den overordnede vejledende funktion for familier, som har børn med høretab, fortsat i kommunerne. Dette ændrer tilbuddet ikke på.
I kan blive henvist til tilbuddet ved:
Kompensation for tabt arbejdsfortjeneste AVT-undervisningen kan ligge i arbejdstiden for nogle forældre, og derfor kan det være nødvendigt at tage fri fra arbejde. Du har mulighed for at søge tabt arbejdsfortjeneste (TAF i daglig tale) som kompensation for den lønindtægt, du går glip af ved at holde fri. TAF bliver givet i henhold til reglerne i Servicelovens § 42 (14). Betingelserne er, at:
Den Uvildige Konsulentordning på Handicapområdet (DUKH) har i januar 2019 udgivet en guide til forældre om TAF, læs den på DUKHs hjemmeside. Transport under 50 km (merudgifter) Du har også mulighed for at søge om at få dækket de udgifter, du har i forbindelse med transport til og fra AVT-undervisningen. Hvis du har under 50 km fra din bopæl til AVT-undervisningen, kan du søge om at få dækket transporten som en del af dine nødvendige merudgifter under Servicelovens § 41. Betingelserne for at kunne modtage dækning af nødvendige merudgifter er, at barnet har en:
Det er en betingelse, at merudgifterne er en konsekvens deraf, og ikke kan dækkes efter andre bestemmelser i denne lov eller anden lovgivning. Dine årlige samlede merudgifter skal være over minimumsgrænsen på 4.900,- kr. (tal for 2019) (15). Merudgifter kan også dække over udgifter til kurser, leje af ferieprocessor, høreteknisk udstyr (så som vækkeur) og transport til den primær audiologiske behandling (så som støbning af ørepropper, høretest osv.). Transport over 50 km Hvis afstanden til AVT-undervisningen er mere end 50 km fra din bopæl, dækkes dine og dit barns transportudgifter som udgangspunkt under Sundhedslovens § 171. Dit barn har ret til én ledsager. Der kan være tilfælde hvor AVT-underviseren vurderer, at det er nødvendigt at flere end én forælder deltager i behandlingen. I de tilfælde kan der også søges om befordring til denne person. Det er regionen, der afholder udgifterne, og du skal kontakte det sygehus, hvor I går til AVT, for at høre nærmere om befordringsgodtgørelsen. Du kan læse mere om befordring på sundhed.dk, samt information om mulighed for flere ledsagere hos DUKH. Ansøgning om TAF og merudgifter Du skal ansøge din kommune (sagsbehandler, familieafdeling, handicapafdeling) om TAF og dækning af merudgifter. De tre AVT-centre kan være behjælpelige med skriftlige anbefalinger, som du kan vedlægge din ansøgning. Hver enkelt ansøgning bliver individuelt behandlet, og derfor er disse økonomiske kompensationer ikke garanterede. Derfor er det vigtigt, at du laver en fyldestgørende ansøgning der bl.a. beskriver dit barns nedsatte funktionsevne og eventuelle andre lidelser. Forklar gerne at I deltager i den af Sundhedsministeriets og Socialstyrelsens anbefalede AVT-behandling for børn med høretab (16,17). Du kan læse mere om Socialstyrelsens anbefalinger på vores side om forløbsbeskrivelser. En behandling der har dokumenteret virkning i forhold til at barnet kan udvikle et alderssvarende talesprog (10,11,12). ( Foto: DSB / René Strandbygaard)
AVT Buddies er et tilbud til de familier som enten:
De erfarne familier som kan melde sig til AVT Buddies programmet, skal have afsluttet eller være i gang med et 3-årigt AVT-forløb på audiologisk klinik på Aarhus Hospital, Odense Hospital eller Rigshospitalet / Gentofte matriklen, eller have deltaget i Decibels 3-årige forskningsprojekt om AVT. De familier der søger sparring med en erfaren familie behøver ikke at være startet i AVT. Det kan være at de stadig overvejer, eller venter på opstartsdato. Det er vigtigt at huske, at sparring og vejledning fra en AVT Buddy kan aldrig træde i stedet for AVT-terapeutens ekspertise. Det skal i stedet ses om en mulighed for at skabe et netværk, og høste erfaringer fra andre familier, som har deltaget i et AVT-forløb. De erfarne AVT Buddies, der står til rådighed, tager udgangspunkt i deres egne erfaringer med AVT. De bliver guidet og klædt på til opgaven af medarbejdere i Decibel. AVT Buddies kan for eksempel fortælle om de indledende tanker, de som familie har gjort sig i tilvalget af AVT, hvordan de har integreret AVT i hverdagen, samt hvilke resultater de ser/har set hos deres barn.
Dalia Kigiel-Slor og hendes søn der bruger CI, samt hendes mand og datter, er én af de AVT Buddies-familier du kan møde.
Når man står i starten af sit “lydeventyr”, er hvert trin et skridt ind i det ukendte, hvilket i sig selv er meget stressende. Ved at høre om en anden families rejse, får man mulighed for at forestille sig, hvad der ligger foran, og hvad man kan forvente. Og det kan forhåbentligt lindre noget frygt og lette en ny families hverdag.
Når du har meldt dig til, forsøger Decibel at matche dig og din familie med en AVT Buddy, der bor i din landsdel. Hvis du er tosproget forsøger vi at matche dig med en AVT Buddy, der taler dit sprog. Hvis dit barn har andre vanskeligheder end høretabet, kan du potentielt også blive matchet med en familie med lignende erfaringer. For at blive en del af AVT Buddies-tilbuddet skal vi derfor bruge nogle oplysninger om dig og din familie. Disse oplysninger opbevares sikkert, og bliver ikke offentliggjort eller delt med andre end den familie vi matcher jer med. Her kan du læse mere om Decibels privatlivspolitik.
Hvis du har spørsmål til AVT Buddies tilbuddet, kan du kontakte enten Maria Hallstrøm på mail: mariaha@decibel.dk eller Ingibjörg Sigtryggsdóttir på mail: redaktion@decibel.dk.
Decibel villaen i Hellerup.
Som en del af det 3-årige AVT-forløb er der etableret en landsdækkende dokumentations- og vidensfunktion i Decibel for at ensarte og kvalitetssikre behandlingen på tværs af de tre universitetshospitaler, hvor AVT-forløbet bliver implementeret og forankret. Det gøres ved løbende at monitorere og analysere børnenes udbytte og kvaliteten i AVT-forløbet.
Kvalitetssikringen af AVT-forløbet tager udgangspunkt i denne kvalitetsmodel. Vi anskuer kvalitet fra ud fra tre perspektiver, den brugeroplevede, sundhedsfaglige og organisatoriske.
Helt konkret skal Decibel:
Decibel vil desuden sætte fokus på, hvordan man strategisk kan udvikle området ved f.eks. koordinering og udvikling af muligheder for at blive uddannet i AVT, og ved udvikling af forløb til børn med behov for en modificeret form for AVT – f.eks. auditory skills development.
Hvordan og hvilke data indsamles? Data indsamles via det onlinebaserede Electronic Data Capture system (EDC) RedCap (18) fra de 3 audiologiske afdelinger, som tilbyder det 3-årige AVT-forløb, samt de audiologiske afdelinger som behandler børn med høretab i aldersgruppen 0-18 år. RedCap er designet specifikt til indsamling og håndtering af data i forbindelse med forskellige former for ikke-kommercielle formål, hvor der indsamles kliniske eller sundhedsrelaterede data. De informationer som indsamles i forbindelse med AVT-forløbet, inkluderer børnenes og familiernes demografiske oplysninger, behandlingsoplysninger og testscores. Der indsamles desuden spørgeskemaer fra forældre og AVT-undervisere om deres oplevelser med AVT-forløbet. De tests som anvendes i monitoreringen af børnenes udbytte af AVT-forløbet, udføres løbende, og baseres på barnets alder. For børn i alderen 0-2 år (hørealder) anvendes et forældrerapporteret LittlEARS-skema, som tester barnets auditive udvikling (19). For børn ældre end 3 år anvendes Peabody Picture Vocabulary Test-4, som tester barnets impressive sprogevner (20). Begge tests er både internationalt og nationalt anerkendte og anvendte tests. Support og teknisk hjælp til RedCap Som et led i dokumentationen af det 3-årige AVT-forløb, etableres der en teknisk support funktion, som både forældre og personale fra de audiologiske afdelinger har mulighed for at kontakte ved tekniske problemer i RedCap. Funktionen er forankret i Decibel (se kontaktoplysninger nedenfor).
Decibel har udgivet informations materiale som kan bestilles af forældre samt fagpersoner, ved henvendelse til Decibel. Skriv en mail til Ingibjörg, avt@decibel.dk
Brochure på 23 sider. Udgivet på dansk, engelsk og arabisk. Udviddet udgave der beskriver vigtigheden af AVT-behandlingen, selve forløbet og samspil med andre instanser, eksempler på auditive teknikker og strategier samt gode råd til forældre der skal til at starte i et AVT-forløb med deres barn. Brochuren er sendt til kommunernes tale-hørekonsulenter, audiologiske afdelinger på sygehuse over hele landet og de tre AVT-centre. Forældre opfordres til at dele brochuren med sin nærmeste omgangskreds og i barnets institution. Du er velkommen til at bestille flere eksemplar på avt@decibel.dk
Artikler om AVT-forløbet:
Ønsker du at holde dig opdateret om AVT? Tilmeld dig ved at udfylde formularen herunder. Så får du nyheder om det 3-årige AVT-forløb, direkte i din indbakke én til to gange om året.
Familier, der ønsker at følge det 3-årige AVT-forløb eller har spørgsmål til forløbet, kan kontakte:
Familier og fagfolk, der har øvrige spørgsmål eller kommentar, kan kontakte:
AVT er forkortelsen for Auditory-Verbal Therapy, der oprindeligt er en metode fra den engelsksprogede del af verden. AVT er meget mere end træning en time hos en AVT-terapeut. Timerne er selvfølgelig vigtige, da de er udgangspunktet for metoden, men det er forældrene, der er nøglepersonerne i træningen (...)