Hverdagen med høretab

Du er her: Forside / Hverdagen med høretab / At leve med et høretab / Fritidsaktiviteter og legeaftaler

Fritidsaktiviteter og legeaftaler

Fritidsaktiviteter

Vi hører ofte fra forældre, at de er usikre på, hvad der er en god fritidsaktivitet for et barn med høretab. Vi svarer altid – se på dit barn og lyt til dit barn og lad barnet vise vej. Og det er okay at lade din barn prøve mange forskellige ting, før det finder ro med en særlig aktivitet. Eller måske gør dit barn ikke det – og så er det også ok. Helt som det er med normalthørende børn.
Hvis dit barn slet ikke er interesseret i at gå til en fritidsaktivitet, så kan det skyldes, at dit barn enten bruger al sin energi på enten skole eller daginstitution, og derfor ikke har plads til ret meget andet, eller at dit barn ikke helt kan finde ud af, hvad det betyder, at gå til noget. Så spørg eventuelt de andre børn i klassen eller i daginstitutionen, hvad de går til,  og lad jer inspirere. Vær nysgerrig.

Din rolle som forælder bliver at støtte dit barn og sikre, at der bliver skabt gode betingelser for en god start. Det kan derfor være en god idé at fortælle:

  • Træneren/læreren inden den første gang, at dit barn har et høretab, og derfor ikke hører normalt
  • At det er vigtigt, at der er ro, når der gives kollektive beskeder
  • At der er mulighed for at bruge høretekniske hjælpemidler, og giv en ultra kort introduktion til, hvordan det bruges
  • At dit barn ikke hører så godt over afstand
  • Tro på, at dit barn selv kan klare det og giv slip på dit barn, selvom det kan være nervepirrende at sende sit barn ind i en sportshal uden at kende andre

Sørg for at være åben omkring dit barns høretab – og fortæl også gerne andre forældre om høretabet og tag eventuelt efter et par gange en snak med træneren/læreren om, hvordan det går.

Det er dit barns rolle at sørge for at skabe sit eget bedste lyttemiljø. Det vil sige, at dit barn skal lære at stille sig så tæt på den der taler som muligt,  sørge for at have øjenkontakt med den der taler, hvis det er vigtigt, og sige til, hvis der er noget i en besked, han eller hun ikke forstår. Husk på, at ikke alle børn vil kunne have denne opmærksomhed på det gode lyttemiljø – men de fleste vil kunne lære at blive opmærksomme på det hen ad vejen – med din hjælp.

Tal med dit barn om, hvordan det går – om det er sjovt, om der er noget, der er svært og hjælp dit barn med nogle gode strategier til at løse de udfordringer, der naturligt vil være.

Legeaftaler

De fleste børn kan rigtig godt lide at komme hjem og lege hos andre og selv have besøg af gode legekammerater. Her er et par gode tips til, hvordan legeaftaler kan komme til at fungere godt:

  • Hvis dit barn med høretab skal ud til andre, så sørg for at forældrene til det andet barn ved det basale om dit barns CI, høreapparater eller Bahs. F.eks. at det godt kan tåle dryp fra regn eller en haveslange, at dit barn godt selv kan sætte det på øret igen, og at der helst ikke skal være for meget baggrundsstøj, hvis dit barn skal kunne følge med i en samtale
  • Det kan også være en god idé at hente lidt tidligere, end du normalt ville have gjort, så dit barn er veloplagt og kan koncentrere sig om legen

Nogle forældre fortæller, at det kan være svært for deres barn at følge med i en hurtigt skiftende leg. Her handler det om, at dit barn har nogle gode strategier for at kunne fortælle, hvis han/hun ikke hørte, hvad der blev sagt. Lær dit barn, at det er okay at sige stop, hvis han/hun ikke lige hørte, hvad der nu skal ske.

Når børnene bliver lidt ældre kan det være en god idé at tænke i, at de ud over deres venner i skolen, på vejen og i fritidsklubben også deltager i aktiviteter for andre med høretab. Det kan f.eks. være på et børnehørekursus, som ofte er et sommerkursus med masser af børn og unge med høretab, hvor de i en uges tid sætter fokus på høretab gennem sjov og leg. Det kan også være på Decibels teencamps, som er for de ældre børn og unge. Få overblik over Decibels kursusaktiviteter her

Relaterede artikler