Portrætfoto af Nicole Helmer-Nielsen

Nyt ansigt i Decibels bestyrelse: Mød Nicole Helmer-Nielsen

Nyhed

Ved Decibels generalforsamling i marts blev et par nye forældre valgt ind i bestyrelsen. Her kan du møde Nicole, som er en af de nye frivillige, der er kommet med omkring bordet.

Jeg hedder Nicole og kommer oprindeligt fra Belgien, men har boet i Danmark i 18 år. Mens jeg boede i Belgien, uddannede jeg mig som audiologopæd, og i dag er jeg ansat på CSU-Slagelse – Center for Specialundervisning, hvor jeg arbejder på voksenområdet med hjerneskadede borgere. Til sommer bliver jeg færdig med en masteruddannelse i sundhedsantropologi ved Københavns Universitet.

Jeg bor i Slagelse med min mand Morten og vores to børn Mathias og Frederikke, der er 14 og 10 år. Begge vores børn har forskellige funktionsnedsættelser. Frederikke blev født med ganespalte og mikroti (manglende/misdannet øre) og bruger i dag bahs (benforankret høresystem). 

Hvorfor valgte du at stille op til bestyrelsen i Decibel?

Vi har været igennem lange og tunge forløb med begge børnene, og nu, hvor de er blevet lidt ældre, kan jeg mærke, at jeg har energi til for alvor at sætte min egen viden og erfaring i spil for at gøre en indsats for at hjælpe flere børn og unge med høretab.

Som forælder til et barn med høretab er der hjælp at hente fra det offentlige system – men vi oplevede også, at der var rigtig mange vanskeligheder og bekymringer i hverdagen, som vi ikke er blevet vejledt omkring, men selv har måttet finde viden om. Det kan f.eks. være gode råd til, hvad man skal gøre, hvis ens barn nægter at bruge sin høreteknologi eller bliver drillet med sit høretab. Ens eget netværk ved jo typisk heller ikke noget om høretab på forhånd, så det er helt afgørende at få et netværk med andre forældre i samme situation. Det er noget af det, en forening som Decibel kan hjælpe med.

Netværk er vigtigt – men hvad kan Decibel yderligere bidrage med til høreområdet?

Udover netværket i Decibel ser jeg også foreningen som en virkelig stærk aktør på høreområdet, der kan være med til at skabe store forandringer. Jeg er optaget af, hvordan vi kan gøre høreområdet endnu bedre i fremtiden. Vi skal dele vores erfaringer og bygge videre på dem – både vores egne, men også erfaringer fra andre områder på det sociale og sundhedsmæssige felt. Jeg tror det er ad den vej, vi kan få skabt positive ændringer for vores børn og unge – både kommunalt og på det politiske plan.

Jeg er overrasket over den store forskel, der er på tilbuddene til børn med funktionsnedsættelser – f.eks. på læbe/ganespalte-området og høreområdet. Læbe/ganespalte-området virker meget velfungerende på landsplan, hvorimod høreområdet slet ikke er ensartet og præget af store forskelligheder fra kommune til kommune. F.eks. er det ofte som om, at man i mange tilfælde skal opfinde den dybe tallerken hver især, hver gang der sker skift i barnets liv, som f.eks. ved overgangen mellem børnehave og skole.

Jeg bliver altid ked af det, når andre forældre nævner, at det er en jungle at finde rundt i systemet og få hjælp til deres barn. Min vision er, at der om 5-10 år ikke længere er nogen jungle på børnehøreområdet!
Nicole Helmer-Nielsen, bestyrelsesmedlem i Decibel og mor til en datter med høretab

Jeg bliver altid ked af det, når andre forældre nævner, at det er en jungle at finde rundt i systemet og få hjælp til deres barn. Min vision er, at der om 5-10 år ikke længere er nogen jungle på børnehøreområdet!

En person kan ikke flytte en lastbil selv, men hvis vi hjælpes ad, kan vi flytte rigtig mange lastbiler i fællesskab. Selvom vrede eller frustrationer kan være en drivkraft til at lave tingene om, får man ikke sin vilje ved at brænde broer eller smække med dørene. Jeg tror på, at vi skal være konstruktive i vores dialog for at finde løsninger for børnene og de unge – det er et tværgående samarbejde, der leder til de bedste løsninger.

Har du et særligt ønske for børn og unge med høretab? 

Det er en hjertesag for mig, at børn og unge med høretab kan være med på lige fod, især i forhold til fritids- og idrætsaktiviteter. Jeg kunne godt tænke mig, at det blev lettere tilgængeligt at deltage i gymnastik, svømning osv. for alle børn, og ikke så besværligt.

Jeg ønsker mig, at vi som samfund bliver bedre til inklusion – til at bygge bro mellem børn med særlige behov og børn, der ikke har andre vanskeligheder. Vi skal ”normalisere” høretab ved at skabe viden om det og dele den viden med samfundet omkring os.

Jeg ønsker mig, at vi som samfund bliver bedre til inklusion – til at bygge bro mellem børn med særlige behov og børn, der ikke har andre vanskeligheder. Vi skal ”normalisere” høretab ved at skabe viden om det og dele den viden med samfundet omkring os.
Nicole Helmer-Nielsen, bestyrelsesmedlem i Decibel og mor til en datter med høretab

Hvad glæder du dig mest til at arbejde med som nyvalgt bestyrelsesmedlem? 

Jeg ser særligt frem til at være en del af det stærke netværk, der er i Decibel, og hjælpe med at udvikle det til gavn for alle Decibels medlemmer. Vi har lige afholdt det første bestyrelsesmøde efter generalforsamlingen. Det er fedt at være en del af en engageret flok med ildsjæle, der alle brænder for at sætte deres egne erfaringer i spil og har et fælles mål om at sikre bedst mulige vilkår for børn og unge med høretab.

Jeg håber, jeg kan bidrage med mine egne erfaringer, både som forælder, men også med min uddannelsesmæssige baggrund og med den viden, jeg har som fagperson.

Jeg håber også, at vi i foreningen kan gøre mere for søskende til børn med høretab. Jeg tror mange forældre føler, at søskende nemt kan blive lidt oversete – det vil jeg også gerne være med til at ændre på.