Aviser i bunke

Kronik: Fortsat landsdækkende monitorering af børn med høretab er nødvendig

Nyhed

Næstformand i Decibels bestyrelse Sofie Christlieb står bag kronikken i dagens udgave af Politiken. 

Kronikken handler om, hvor vigtigt det er, at der findes midler til at fortsætte den nationale monitorering af børn med høretab i Danmark - ikke mindst nu, hvor det 3-årige AVT-forløb fra 2023 bliver permanent forankret i regionerne. 

Kronikken tager udgangspunkt i Sofies personlige historie og sønnerne Oscar og Marius, der begge har CI.

Det er meget vigtigt, at der fra 2023 og frem også afsættes midler til at fortsætte arbejdet med den landsdækkende dokumentation på tværs af regionerne, så børnene sikres lige vilkår og bedst mulig behandling. Børnene bør følges tæt, så ressourcerne i både sundhedsvæsen, forskning og socialvæsen mv. kan prioriteres bedst muligt – også i fremtiden.
Sofie Christlieb, Decibels bestyrelse

Sofie fortæller: "Lige muligheder og adgang til samme kvalificerede behandling for alle børn med høretab kræver national koordinering og dokumentation af børnenes udvikling. Børn med høretab er ikke blevet fulgt som samlet gruppe før 2017, hvor der i forbindelse med opstarten af den 3-årige AVT-behandling blev oprettet en national monitoreringsfunktion. Her registreres data om børnene og deres udvikling, herunder viden om de få børn, der har brug for andre kommunikationsformer end talesprog. Denne funktion er helt afgørende for, at vi fortsat kan blive ved at justere AVT-behandlingen og tilbyde børnene den bedst mulige indsats. Men finansieringen af denne funktion ophører ved årsskiftet, og dermed mister vi en central brik i arbejdet med at optimere AVT-forløbet og sikre et ensartet tilbud på landsplan. Derfor er det meget vigtigt, at der fra 2023 og frem også afsættes midler til at fortsætte arbejdet med den landsdækkende dokumentation på tværs af regionerne, så børnene sikres lige vilkår og bedst mulig behandling. Børnene bør følges tæt, så ressourcerne i både sundhedsvæsen, forskning og socialvæsen mv. kan prioriteres bedst muligt – også i fremtiden."

Læs hele kronikken her (bag betalingsvæg).